Indledning

Nærværende publikation afgrænser antallet af personer i Grønland, der kan betegnes som økonomisk udsatte. Der fokuseres på personernes alder, køn og familie samt på den lokalitet, hvor de har bopæl.  Der tages udgangspunkt i en tilsvarende medianindkomstanalyse fra det danske ekspertudvalg om fattigdom. I den grønlandske undersøgelse anvendes imidlertid betegnelsen økonomisk udsatte frem for betegnelsen fattige for at understrege, at der fra politisk side ikke er taget stilling til en eventuel fattigdomsgrænse.

 

En person betegnes som økonomisk udsat, hvis personens indkomst i en treårig periode hvert år ligger under en given kritisk indkomstgrænse. Med dette publikationen oplistes resultater, hvor indkomstgrænsen for at være økonomisk udsat fastsættes til 50 pct. af medianindkomsten. I statistikbanken findes opgørelser, hvor indkomstgrænsen sættes til 60 pct.

 

Forskelle til andre opgørelser

I tilknytning til Grønlands Statistiks indkomststatistik udgives allerede tidsserier for en række internationalt anerkendte mål for indkomstulighed[1].

 

Gini-koefficienten, at Risk of Poverty-rate og 80/20-ratio er tre forskellige ulighedsmål, der med forskelligt fokus beskriver en indkomstfordeling. De tre fordelingsmål beskriver hvert deres område af indkomstfordelingen.

 

·         Gini-koefficienten er et mål for fordelingen af alle indkomsterne, mens

·         målet for den relative fattigdom (at-risk-of-poverty rate) fokuserer på de laveste indkomster, og

·         ratio-80/20 beskriver forholdet mellem de højeste og de laveste indkomster.

 

Grønlands Statistik udgiver desuden i indkomstpublikationen et særligt afsnit, hvor indkomstfordelingen blandt familier med børn belyses vha. Gini-koefficienten.

 

Baggrund for udgivelsen og kommende udgivelser

Publikationen udkommer en gang årligt i forlængelse af Grønlands Statistiks indkomstpublikation.

 

Nærværende publikation er den sjette i rækken af udgivelser om økonomisk udsatte. Der kan være foretaget mindre justeringer i registre på befolkningsområdet, indkomstområdet, socialområdet og uddannelsesområdet, som indgår i beregningerne. Antallet af økonomisk udsatte genberegnes derfor i forbindelse med nærværende publikation for hele perioden 2011-2020, og der er ændringer i resultaterne i forhold til publikationen, der blev udgivet i 2020.

 

Nye regler for beskatning af pension

Nye regler for beskatning af pension trådte i kraft den 1. januar 2017. Således skal der fra 2017 betales skat af indbetalinger til en pensionsordning placeret udenfor Grønland.

 

Den disponible indkomst, der ligger til grund for beregningerne i nærværende udgivelse, indeholder i 2017 de indbetalinger på arbejdsgiveradministrerede pensionsordninger placeret udenfor Grønland, som blev skattepligtige pr. 1. januar 2017. Det skyldes, at det først i 2018 blev muligt at identificere disse indbetalinger i Skattestyrelsens ligningsmateriale og fratrække indbetalinger fra den disponible indkomst.

 

Da der i nærværende udgivelse kigges på indkomster i en 3-årig periode kan resultaterne i alle årene 2017, 2018 og 2019 være påvirket af, at datagrundlaget i 2017 ikke er fuldt sammenligneligt med de øvrige år.

 

Statistikbanken

I statistikbanken er der mulighed for at lave udtræk af statistikken ved at kombinere variable som bopæl, alder, køn, og år. I statistikbanken findes opgørelser for perioden 2011-2020.

 

 

 



[1] Grønlands Statistik, 2021. Indkomststatistik 2020